Naczelna Izba Lekarska Logo  Bliuletyn Informacji Publicznej Logo
logo ŚIL
 Naczelna Izba Lekarska Logo  Bliuletyn Informacji Publicznej Logo

Nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 kwietnia 2018 r. w sprawie recept

Świętokrzyska Izba Lekarska informuje, że w dniu 18 kwietnia 2018 r. weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 13 kwietnia 2018 r. w sprawie recept (Dz. U. z 2018 r., poz. 745) wprowadzające zmiany w stosunku do wymogów zawartych  w poprzednio obowiązującym rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 8 marca 2012 r. w sprawie recept lekarskich (Dz. U. z 2017 r., poz. 1570) normującym m. in. do wystawianie i realizację oraz unikalny numer identyfikujący receptę, sposoby przechowywania recept, kody uprawnień dodatkowych pacjentów i wykaz dokumentów potwierdzających te uprawnienia, wymiary i wzory recept wystawianych w postaci papierowej. Pełny tekst nowego rozporządzenia dostępny jest na stronie internetowej Sejmu RP pod adresem: http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180000745

Zgodnie z §  18 ust. 1.  receptyw postaci papierowej wystawione przed dniem wejścia w życie rozporządzeniamogą zostać zrealizowane na zasadach dotychczasowych, natomiast §  19 tego rozporządzenia dopuszcza stosowanie druków recept zgodnych ze wzorem obowiązującym przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, jednak nie dłużej niż przez 12 miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia.

W przypadkach problemów z realizacją recept związanych ze zmian stanu prawnego przypominamy o możliwości korzystania w siedzibie tutejszej Izby z pomocy prawnej bezpłatnej dla lekarzy. 

Stetoskop
25-389 Kielce, ul. Wojska Polskiego 52 • e-mail: sekretariat@sil.apsnet.pl • tel: (41) 362-13-81, tel/fax: (41) 362-15-00
• 25-389 Kielce, ul. Wojska Polskiego 52
• e-mail: sekretariat@sil.apsnet.pl
• tel: (41) 362 13 81, tel/fax: (41) 362 15 00
projekt i realizacja: www.amill.pl
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.