Naczelna Izba Lekarska Logo  Bliuletyn Informacji Publicznej Logo
logo ŚIL
 Naczelna Izba Lekarska Logo  Bliuletyn Informacji Publicznej Logo

Stanowisko ORL w Łodzi w sprawie akcji protestacyjnej lekarzy anestezjologów Szpitala Wojewódzkiego im. Jana Pawła II w Bełchatowie

Okręgowa Rada Lekarska w Łodzi wyraża zdecydowane poparcie dla działań protestacyjnych, podejmowanych przez lekarzy anestezjologów Szpitala Wojewódzkiego im. Jana Pawła II w Bełchatowie. Przyczyną działań protestacyjnych stały się decyzje dyrektora szpitala i kierownika oddziału którzy zobowiązani są do szczególnej dbałości o warunki pracy i rozwoju zawodowego podległych im osób. Doprowadzeni do skrajnej sytuacji Koleżanki  i Koledzy zmuszeni zostali do rozwiązania umów cywilnoprawnych zawartych z podmiotem leczniczym.

W tym dramatycznym dla Koleżanek i Kolegów momencie konieczne jest pełne ich wsparcie przez instytucje samorządu lekarskiego ale też wszystkich lekarzy.

Wobec powyższego, Okręgowa Rada Lekarska w Łodzi uważa, że niedopuszczalne jest – jako niezgodne z zasadami Kodeksu Etyki Lekarskiej i zwykłą ludzką przyzwoitością – zajmowanie przez lekarzy miejsc pracy tych Koleżanek i Kolegów, którzy domagając się utrzymania godnych i bezpiecznych warunków pracy zmuszeni zostali do rozwiązania umów o pracę czy kontraktów.

Okręgowa Rada Lekarska w Łodzi uważa, że każdy przypadek postępowania niegodnego lekarza powinien zostać zgłaszany do Komisji Etyki Lekarskiej.

Sekretarz                                                                          Prezes

Okręgowej Rady Lekarskiej                                              Okręgowej Rady Lekarskiej

dr n. med. Paweł Czekalski                                             dr n. med. Grzegorz Mazur

Stanowisko

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej  Świętokrzyskiej Izby Lekarskiej

z dnia 11 maja 2017 r.

Prezydium Okręgowej Rady Lekarskiej Świętokrzyskiej Izby Lekarskiej w Kielcach wyraża swoje poparcie dla Stanowiska Nr 12/VII/2017 Okręgowej Rady Lekarskiej w Łodzi       z dnia 25 kwietnia 2017 r. w sprawie akcji protestacyjnej lekarzy anestezjologów Szpitala Wojewódzkiego im. Jana Pawła II w Bełchatowie.

Stetoskop
25-389 Kielce, ul. Wojska Polskiego 52 • e-mail: sekretariat@sil.apsnet.pl • tel: (41) 362-13-81, tel/fax: (41) 362-15-00
• 25-389 Kielce, ul. Wojska Polskiego 52
• e-mail: sekretariat@sil.apsnet.pl